Forradalmak az ebédlőasztalon : a konyha titkos történelme

Mentés helye:
Bibliográfiai részletek
Alternatív cím(ek):Food fights & culture wars (magyar)
Szerző:
Közreműködő(k):
Formátum: könyv
Nyelv:magyar
Megjelenés: Budapest : Cser K., 2018
Tárgyszavak:
Címkék: Új címke
A tételhez itt fűzhet saját címkét!
id opac-EUL01-000950048
institution B2
EUL01
spelling Nealon, Tom EUL10001001709 Y
Food fights & culture wars magyar
Forradalmak az ebédlőasztalon a konyha titkos történelme Tom Nealon ; [ford. Beke Ádám]
Budapest Cser K. 2018 [Gyomaendrőd] Gyomai Kner Ny.
215 p. ill., részben színes 28 cm
Gyönyörű és lebilincselő kötet fordításával kedveskedik olvasóinak a Cser Kiadó: Tom Nealon gasztronómia- és kultúrtörténeti ismeretterjesztő műve tíz tanulságos és különös történelmi eseményt köt össze egy-egy étellel vagy itallal, ennek kapcsán részletekbe menően bemutatva a kort, annak jelentős történelmi eseményeit, szokásait (kiemelt figyelmet szentelve természetesen az étel- és italfogyasztásra), valamint annak a fogásnak a történetét, amely ezzel összekapcsolható. A bevezető a téma - ami nagy vonalakban a gasztronómia helye a történelem palettáján - általános bemutatása. A folytatásban egyebek mellett olyanokról esik szó, hogy a ponty és pontyételek miként köthetőek össze a keresztes hadjáratokkal; a limonádéfogyasztás hogyan mentette meg Párizst az 1600-as évek második felében a pestishaláltól; ki és hogyan találta fel a levesport, és milyen karriert futott aztán be ez az élelmiszer; milyen valós és fantázia alkotta kultúrtörténeti háttere van a kannibalizmusnak; vagy hogy miként változtak a terítési, tálalási szokások a kora középkortól a közelmúltig. A tények mellett számos érdekességet tartalmazó, sokszor fanyar humorral fűszerezett, fantasztikus képanyaggal illusztrált, okos és szórakoztató kötet széles körben ajánlható.
könyv
gasztronómia kultúrtörténet EUL10000410339 Y
étkezési szokások történet EUL10000605022 Y
Beke Ádám ford. EUL10000857687 Y
EUL01
language Hungarian
format Book
author Nealon, Tom
spellingShingle Nealon, Tom
Forradalmak az ebédlőasztalon : a konyha titkos történelme
gasztronómia -- kultúrtörténet
étkezési szokások -- történet
author_facet Nealon, Tom
Beke Ádám, ford.
author2 Beke Ádám, ford.
author_sort Nealon, Tom
title Forradalmak az ebédlőasztalon : a konyha titkos történelme
title_sub a konyha titkos történelme
title_short Forradalmak az ebédlőasztalon
title_full Forradalmak az ebédlőasztalon a konyha titkos történelme Tom Nealon ; [ford. Beke Ádám]
title_fullStr Forradalmak az ebédlőasztalon a konyha titkos történelme Tom Nealon ; [ford. Beke Ádám]
title_full_unstemmed Forradalmak az ebédlőasztalon a konyha titkos történelme Tom Nealon ; [ford. Beke Ádám]
title_auth Forradalmak az ebédlőasztalon a konyha titkos történelme
title_alt Food fights & culture wars (magyar)
title_sort forradalmak az ebedloasztalon a konyha titkos tortenelme
publishDate 2018
publishDateSort 2018
physical 215 p. : ill., részben színes ; 28 cm
isbn 978-963-278-538-7
callnumber-raw 735156
callnumber-search 735156
topic gasztronómia -- kultúrtörténet
étkezési szokások -- történet
topic_facet gasztronómia -- kultúrtörténet
étkezési szokások -- történet
gasztronómia
étkezési szokások
kultúrtörténet
történet
illustrated Illustrated
first_indexed 2023-12-26T21:26:26Z
last_indexed 2023-12-29T19:08:30Z
recordtype opac
publisher Budapest : Cser K.
_version_ 1786640660745420801
score 13,375778
generalnotes Gyönyörű és lebilincselő kötet fordításával kedveskedik olvasóinak a Cser Kiadó: Tom Nealon gasztronómia- és kultúrtörténeti ismeretterjesztő műve tíz tanulságos és különös történelmi eseményt köt össze egy-egy étellel vagy itallal, ennek kapcsán részletekbe menően bemutatva a kort, annak jelentős történelmi eseményeit, szokásait (kiemelt figyelmet szentelve természetesen az étel- és italfogyasztásra), valamint annak a fogásnak a történetét, amely ezzel összekapcsolható. A bevezető a téma - ami nagy vonalakban a gasztronómia helye a történelem palettáján - általános bemutatása. A folytatásban egyebek mellett olyanokról esik szó, hogy a ponty és pontyételek miként köthetőek össze a keresztes hadjáratokkal; a limonádéfogyasztás hogyan mentette meg Párizst az 1600-as évek második felében a pestishaláltól; ki és hogyan találta fel a levesport, és milyen karriert futott aztán be ez az élelmiszer; milyen valós és fantázia alkotta kultúrtörténeti háttere van a kannibalizmusnak; vagy hogy miként változtak a terítési, tálalási szokások a kora középkortól a közelmúltig. A tények mellett számos érdekességet tartalmazó, sokszor fanyar humorral fűszerezett, fantasztikus képanyaggal illusztrált, okos és szórakoztató kötet széles körben ajánlható.