Forradalmak az ebédlőasztalon : a konyha titkos történelme
Mentés helye:
Alternatív cím(ek): | Food fights & culture wars (magyar) |
---|---|
Szerző: | |
Közreműködő(k): | |
Formátum: | könyv |
Nyelv: | magyar |
Megjelenés: |
Budapest : Cser K.,
2018
|
Tárgyszavak: | |
Címkék: |
Új címke
A tételhez itt fűzhet saját címkét!
|
id |
opac-EUL01-000950048 |
---|---|
institution |
B2 EUL01 |
spelling |
Nealon, Tom EUL10001001709 Y Food fights & culture wars magyar Forradalmak az ebédlőasztalon a konyha titkos történelme Tom Nealon ; [ford. Beke Ádám] Budapest Cser K. 2018 [Gyomaendrőd] Gyomai Kner Ny. 215 p. ill., részben színes 28 cm Gyönyörű és lebilincselő kötet fordításával kedveskedik olvasóinak a Cser Kiadó: Tom Nealon gasztronómia- és kultúrtörténeti ismeretterjesztő műve tíz tanulságos és különös történelmi eseményt köt össze egy-egy étellel vagy itallal, ennek kapcsán részletekbe menően bemutatva a kort, annak jelentős történelmi eseményeit, szokásait (kiemelt figyelmet szentelve természetesen az étel- és italfogyasztásra), valamint annak a fogásnak a történetét, amely ezzel összekapcsolható. A bevezető a téma - ami nagy vonalakban a gasztronómia helye a történelem palettáján - általános bemutatása. A folytatásban egyebek mellett olyanokról esik szó, hogy a ponty és pontyételek miként köthetőek össze a keresztes hadjáratokkal; a limonádéfogyasztás hogyan mentette meg Párizst az 1600-as évek második felében a pestishaláltól; ki és hogyan találta fel a levesport, és milyen karriert futott aztán be ez az élelmiszer; milyen valós és fantázia alkotta kultúrtörténeti háttere van a kannibalizmusnak; vagy hogy miként változtak a terítési, tálalási szokások a kora középkortól a közelmúltig. A tények mellett számos érdekességet tartalmazó, sokszor fanyar humorral fűszerezett, fantasztikus képanyaggal illusztrált, okos és szórakoztató kötet széles körben ajánlható. könyv gasztronómia kultúrtörténet EUL10000410339 Y étkezési szokások történet EUL10000605022 Y Beke Ádám ford. EUL10000857687 Y EUL01 |
language |
Hungarian |
format |
Book |
author |
Nealon, Tom |
spellingShingle |
Nealon, Tom Forradalmak az ebédlőasztalon : a konyha titkos történelme gasztronómia -- kultúrtörténet étkezési szokások -- történet |
author_facet |
Nealon, Tom Beke Ádám, ford. |
author2 |
Beke Ádám, ford. |
author_sort |
Nealon, Tom |
title |
Forradalmak az ebédlőasztalon : a konyha titkos történelme |
title_sub |
a konyha titkos történelme |
title_short |
Forradalmak az ebédlőasztalon |
title_full |
Forradalmak az ebédlőasztalon a konyha titkos történelme Tom Nealon ; [ford. Beke Ádám] |
title_fullStr |
Forradalmak az ebédlőasztalon a konyha titkos történelme Tom Nealon ; [ford. Beke Ádám] |
title_full_unstemmed |
Forradalmak az ebédlőasztalon a konyha titkos történelme Tom Nealon ; [ford. Beke Ádám] |
title_auth |
Forradalmak az ebédlőasztalon a konyha titkos történelme |
title_alt |
Food fights & culture wars (magyar) |
title_sort |
forradalmak az ebedloasztalon a konyha titkos tortenelme |
publishDate |
2018 |
publishDateSort |
2018 |
physical |
215 p. : ill., részben színes ; 28 cm |
isbn |
978-963-278-538-7 |
callnumber-raw |
735156 |
callnumber-search |
735156 |
topic |
gasztronómia -- kultúrtörténet étkezési szokások -- történet |
topic_facet |
gasztronómia -- kultúrtörténet étkezési szokások -- történet gasztronómia étkezési szokások kultúrtörténet történet |
illustrated |
Illustrated |
first_indexed |
2023-12-26T21:26:26Z |
last_indexed |
2023-12-29T19:08:30Z |
recordtype |
opac |
publisher |
Budapest : Cser K. |
_version_ |
1786640660745420801 |
score |
13,375778 |
generalnotes |
Gyönyörű és lebilincselő kötet fordításával kedveskedik olvasóinak a Cser Kiadó: Tom Nealon gasztronómia- és kultúrtörténeti ismeretterjesztő műve tíz tanulságos és különös történelmi eseményt köt össze egy-egy étellel vagy itallal, ennek kapcsán részletekbe menően bemutatva a kort, annak jelentős történelmi eseményeit, szokásait (kiemelt figyelmet szentelve természetesen az étel- és italfogyasztásra), valamint annak a fogásnak a történetét, amely ezzel összekapcsolható. A bevezető a téma - ami nagy vonalakban a gasztronómia helye a történelem palettáján - általános bemutatása. A folytatásban egyebek mellett olyanokról esik szó, hogy a ponty és pontyételek miként köthetőek össze a keresztes hadjáratokkal; a limonádéfogyasztás hogyan mentette meg Párizst az 1600-as évek második felében a pestishaláltól; ki és hogyan találta fel a levesport, és milyen karriert futott aztán be ez az élelmiszer; milyen valós és fantázia alkotta kultúrtörténeti háttere van a kannibalizmusnak; vagy hogy miként változtak a terítési, tálalási szokások a kora középkortól a közelmúltig. A tények mellett számos érdekességet tartalmazó, sokszor fanyar humorral fűszerezett, fantasztikus képanyaggal illusztrált, okos és szórakoztató kötet széles körben ajánlható. |